Ağız kokusu; kişinin sosyal hayatını çok olumsuz yönde etkileyebilen, sık görülen ve sebebinin anlaşılması ve tedavisi zor olan bir şikeyetttir. Bazen insan bu kokunun farkındadır ve tedavisi için doktora başvurur ancak bazı hastalarda sadece diğer insanlar tarafından farkedilir ve kişi sebebini bilmeden sosyal olarak zorluklar yaşar.

Sebepleri Nelerdir: Ağız kokusu sebeplerinin çok büyük bir çoğunluğu KBB ve diş hastalıklarına bağlıdır. Sebepleri şu şekilde sırlayabiliriz:

-Diş ve dişeti hastalıkları:Diş aralarında ya da girintilerde biriken yiyecek artıkları ve bakteriler kokuya yol açar
-Bademcik hastalıkları:Bademcik iltihapları ve bademciklerin üzerindeki girintilerde biriken yiyecek, bakteri ve epitel artıklarına bağlı koku
-Sinüzit ve geniz akıntısı
-Tükrük salgısının azalması: Tükrük ağız içindeki artıkları temizler ve bakterilerin üremesine engel olur. Bu salgıtı azaltan hastalıklarda veya sabah ilk uyanıldığında tükrük salgısı az olduğundan ağız kokusu daha çok olur.
-Ağız içindeki aft, yara ve iltihaplar
-Akciğer hastalıkları
-Şeker hastalığı, böbrek ve kartaciğer rahatsızlıkları
-Mide hastalıkları

Sebep Nasıl Bulunur: Ağız kokusu sebeplerinin çoğu diş hastalıkları ve KBB hastalıklarına bağlıdır. Bu nedenle hem KBB uzmanları hem de diş hekimlerinin muayenesi gereklidir. Genellikle çok ileri tetkikler gekemez. Bazen sinüzit için filmler çekmek gerekebilir. Ya da sistemik hastalıklar için bazı kan tahlilleri gerekir. Ama önemli olan KBB ve diş hekiminin muayenesidir. Muayene sırasında, bademciklerin durumu, geniz akıntısının varlığı, burun içinin görünümü, ağız da herhangi bir problemin olup olmadığı, dişlerin durumu, diş etleri, diş aralarında birikim yapacak ceplerin olup olmadığı gibi durumlara dikkat edilir. Ancak her zaman kesin bir sebep bulmak mümkün değildir.

Nasıl Tedavi Edilir: Ağız kokusunun tedavisi, sebebin bulunmasına bağlıdır. Kesin bir sebep bulunursa bunun ortadan kaldırılması ağız kokusunun da tedavisi olacaktır. Eğer bademciklerle ilgili olduğu düşünülürse öncelikle bademcik iltihabına yönelik ilaç tedavisi uygulanabilir ancak genellikle kronik problem olduğundan bademciğe bağlı ağız kokularında bademciklerin alınması gerekir. Diş ve diş eti problemleri ağız hijyeninin doğru şekilde sağlanmasıyla ortadan kaldırılabilir. Dişlerin fırçalanması diş bakımı için yeterli değildir. Çoğu kişide diş fırçalanması bile tam anlamıyla yapılmamaktadır. Diş ipi çok faydalı bir temizleme yöntemidir. Diş aralarındaki artıkları temizler. Bazen dişlerin aralarında fırça ya da iple temizlenemeyecek cepler oluşur. Bu durum bazen dişin çekilmesini gerektirir. Ağız gargaraları da bakteriler üzerine etkili olduğu için ağız kokusuna olumlu etki yaparlar.
    Eğer sinüzit ve geniz akıntısı gibi durumlar muayene ya da filmlerle tesbit edilirse buna yönelik ilaç ya da ameliyatla tedaviler uygulanır. Tükrük salgısını azaltan hastalıklar varsa bunlara yönelik tedaviler planlanır.  Gün içinde bol su içilmesi ağız kuruluğuna ve ağız kokusuna olumlu etki edebilir. Dilin fırçalanması, sarımsak ve soğan gibi koku verecek yiyeckelerden sakınılması, sigaradan uzak durulması faydalıdır. Akciğer, böbrek, karaciğer ve şeker hastalığına bağlı kokular az görülür ve genellikle asıl hastalığa bağlı diğer belirtiler ile beraberdir. Bu hastalıklardan şüphelenildiğinde hastanın ilgili branşlara yönlendirilmesi gerekir.